torsdag 3 september 2009

Test med en HDR bild

Nu skall jag testa något nytt:)
Att göra en HDR bild..jag satt och läste lite i en foto tidning och sen lite på nätet och blev lite sugen på att testa.
Efter att ha suttit och använt ord som småbarn inte får höra ..kom jag underfund med till slut hur man gjorde det sista steget..att göra om HDR bilden till JPG
Då jag försökte att ta ute ..vilket inte gick kom jag underfund med 30 bilder senare..för det blåste för mycket så bilderna blev inte lika..kom jag på en strålande ide*ja jag kan tänka ibland;)
Jag tog en bild som jag hade på datorn..sen tog jag 3 kopior av den bilden och ändrade pytte lite i exponeringen på varje bild..Dessa bilder jag har här under var i jpg från början ..så det blir inte optimal kvalitet..säger de som kan:)

Denna bild under är original


Och här blev den bild i HDR

Vad tycks?

19 kommentarer:

 1. Ja, de är ju snygga båda två...den undre är ju mer mättad i färgerna. Men går inte det att göra i Photoscape också...får nog läsa på om HDR lite...Kram!

  SvaraRadera
 2. min kamera tar bara jpg eller raw bilder. Tycker nog det där snacket om dåliga jpg är överspelat sedan några år.
  Din bild har fått bättre kontrast. Men inga nya detaljer har framträtt. Så, på just den här bilden tror jag att kontrastjustering hade fått samma effekt. Jag har ett par bilder jag tog någonstans som jag tog på en jordkällare. Kanske jag skulle försöka mig på det. Något för bildverkstan kanske.

  SvaraRadera
 3. raw är inget roligt för bilderna blir så där en 10-15 MB redan från början. Ska man sedan jobba med dom kan de säkert springa upp till 50-60 MB. Kan vara roligt någon gång, men annars tycker jag det är för proffs som ska trycka bilder i stort format. :( På min gamla dator gick det överhuvudtage inte.

  SvaraRadera
 4. du köpte ju en ny kamera? Den kan säkert ta RAW.

  SvaraRadera
 5. alltid kul att testa sej fram, hm, heter det inte HD? jag vet att om man t ex ska fotografera något och det är soligt så kan man få bort skuggor etc genom att ta med olika inställningar och sen lägga ihop bilderna så skuggorna försvinner, :-) har inte engagerat mej så mycket i HD faktiskt, men är lite nyfiken på att se naturprogram i HD tv med HD box,,,priserna sjunker säkert snart på de så man kan köpa det också.....

  Bilden blev bra, mer färgmättnad..

  ha en skön kväll

  SvaraRadera
 6. Såg naturfootsteps kommentar nu här ovan ang. RAW, testade det och man får ju bilen i ett råformat så man kan ställa vitbalans etc för bättre resultat men det blir så stora filer av dom, man konverterat sedan till jpg... :-)

  ha det skönt

  SvaraRadera
 7. Så intressant..jo men du man ser viss skillnad..himmel så vackra bild Mimmi..jag borde läsa nån fototidning med..vad brukar du köpa för tidning?

  SvaraRadera
 8. Hejsan!

  HDR är inget särskilt bildformat (som flera av dem som redan har kommenterat verkar tro), utan en teknik för bildbehandling! :-)

  Riktig HDR gör man precis som du säger genom att använda tre foton av samma motiv tagna med olika exponeringar, och när man lägger dem ovanpå varandra och smälter ihop dem får man den så kallade HDR-bilden. Har ingen betydelse om dessa foton är jpg eller RAW!

  Men så kan man göra "fusk-HDR" också, och det är det du har gjort nu när du har utgått från ett enda originalfoto och bildbehandlat fram kopior av det för att använda till din HDR-bild. :-)

  Om du vid "fusk-HDR" utgår från RAW-filer så tror jag du kan få fram ännu större HDR-effekt än vad du kan få från jpg - men jag har aldrig testat RAW över huvudtaget så jag ska inte säga säkert... Med min "trögtänkta" dator är det fullt tillräckligt med jpg-filer på 4-5 MB - den skulle nog brinna upp om jag försökte tvinga den att arbeta med jättestora RAW-filer! <:-)

  Din HDR-behandlade fjäril har fått mycket mer färgmättnad och kontrast än originalfotot, men du måste pröva att göra den här sortens bildbehandling på ett foto av något slags landskap också - gärna något med vatten, himmel och moln! :-) Det kan bli helt otroligt läckert och vackert när man får till det!

  Och nu blir jag nog tvungen att försöka mej på detta jag också...! :-) Du inspirerar verkligen, Mimmi!!!

  (Jag har gjort det nån gång förr, men det var nog innan jag började blogga, så vad jag kan komma på nu så har jag inget HDR-foto upplagt på bloggen - men kanske att det finns något kvar i bildarkivet!?).

  Trevlig kväll!!! :-)

  SvaraRadera
 9. Lite inspiration till dej! :-)

  http://www.fotosidan.se/groups/hdr/index.htm

  /AnnaKK

  SvaraRadera
 10. Färgerna blev mycket bättre när du gjorde HDR :)
  du får visa mig nån gång när jag kommer upp hur du gjorde.
  :)
  kram

  SvaraRadera
 11. Det här e överkurs för mig just nu...men den nedre bilden blev varmare...Båda e fina...Skulle va kul och gå en fotokura...helt klart
  Kramis Anne-Lee

  SvaraRadera
 12. Förlåt för att jag inte svarat på din kommentar tidigare!

  Tack så jäääätte mycket! :D Det värmer verkligen!

  Vad kul med ny kamera :D Funkar den bra? :D

  Det var faktiskt en himla skillnad på de båda bilderna. Bättre resultat på bild 2 kanske?

  Hoppas du får en fin helg!
  PussÅKram

  SvaraRadera
 13. Klar förbättring på färgerna!

  SvaraRadera
 14. riktigt fina bilder du har tagit,
  Jag ska fota några larver jag upptäckte på min balkong så ska vi se om du vet vilka de är,
  Jag tror det är nässellarver upptäckte dem förut då jag vattnade på en av mina balkonger 5st va det,Men det va så mörkt ute så jag hoppas de är kvar imorrn,
  Må gott

  SvaraRadera
 15. Här läser jag och lär, som den amatör jag är. Alltid kul att lära mer och jag är glad att du visar.
  Den undre bilden är så mycket bättre och varmare.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Tänk vad man kan göra med bilder i datorn nu.
  Och det blev ju toppen-fint.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Det blev jättebra. Vad duktig du är. :) Kul att du inte ger dig utan håller på tills det blir ett bra foto. ;)
  Må så gott, Mimmi.

  SvaraRadera
 18. Skarpare bild nertill men bägge är bra :-))
  Hoppas allt är bra med dig!

  SvaraRadera
 19. Ja, det blev bra och när jag läser övriga kommentarer så inser jag hur mycket mer det finns att lära. Ha en trevlig helg/Lis

  SvaraRadera